Znamy zwycięzców konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”!
W miniony poniedziałek odbyła się XI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, współorganizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry oraz partnera strategicznego firmy, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zwycięzcy, Emil Klimas oraz Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu, otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. W jury po raz pierwszy zasiadł Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz jedyny w historii dwukrotny zwycięzca KPP. Relację z wydarzenia prowadził Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.
- Tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” stała na bardzo wysokim poziomie. Zespoły kucharzy sięgając po kreatywne, niestandardowe połączenia składników, np. dodając świeże kwiaty do tatara z polędwicy wołowej, udowodnili, że tradycyjne polskie potrawy mogą nadal zaskakiwać i zachwycać różnorodnością. Pomimo presji czasu, uczestnicy chętnie dzielili się swoją wiedzą, odpowiadali na pytania i opowiadali o swoich propozycjach dań konkursowych. Dlatego tym bardziej składam serdeczne gratulacje zwycięzcom i z niecierpliwością czekam na ich występ podczas Kulinarnego Pucharu Polski –komentuje Bartosz Peter.
Zdobywcy pierwszego miejsca, Emil Klimas i Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu, zostali nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk z Puro Hotel Kraków Kazimierz oraz Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel Warszawa.
Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dniach 1-2 października 2019, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.
4/07/2019