Sklep internetowy Selgros24.pl - zapraszamy na zakupy online - promocje, wyprzedaże, art. spożywcze i przemysłowe

Ryby morskie i oceaniczne

Ryba

Dorsz

Dorsz (gadus morhua) – rodzina dorszowatych. Tworzy wiele ras lokalnych (dorsz bałtycki, nazywany także pomuchlą, pacyficzny, arktyczny, wschodniosyberyjski), różniący się między sobą m.in. rozmiarami (35-170 cm). Jest drapieżnikiem, żywi się rybami i skorupiakami. Dorsz to podstawowa ryba przemysłowa, dzięki dosyć neutralnemu smakowi mięsa można ją smażyć i piec na wiele sposobów.

Ryba

Flądra

Flądra (Platichthys flesus) – rząd fladro-kształtnych. Żyje na miękkim, mulistym dnie większości mórz i oceanów. Żywi się ikrą ryb, małżami i owadami. Osiąga zazwyczaj długość 20-35 cm, a szerokość jest połową długości. Ma asymetryczną budowę ciała. Dorosłe osobniki spoczywają na dnie morskim na lewym boku, w związku z czym prawe oko jest przesunięte w lewą stronę głowy, ku stronie brzusznej przesunięta jest lewa płetwa piersiowa, prawa strona ciała jest ubarwiona ciemno, a lewa jasno. Mięso nadaje się do smażenia i wędzenia.

Ryba

Halibut

Halibut (Hippoglossus hippoglossus) – rodzina flądrowatych. To drapieżnik, żywi się rybami, skorupiakami i bezkręgowcami. Osiąga długość od 1,5 do 2,3 m i wagę nawet kilkudziesięciu kilogramów. Żyje 30-40 lat. Jest ceniony ze względu na smaczne mięso (zawierające tylko ok. 5% tłuszczu) i wątrobę (witaminy A i D). Wyśmienicie nadaje się do grillowania i smażenia, jest ważnym składnikiem sushi.

Ryba

Łosoś

Łosoś norweski (Salmo salar) – rodzina łososiowatych. Występuje w zimnych i średnio zimnych wodach północnego Atlantyku. Odżywia się niewielkimi rybami i skorupiakami (tym drugim zawdzięczamy piękne czerwone zabarwienie łososiowego mięsa). Dorasta do 150 cm długości i osiąga wagę 24 kg. Łososie dostępne w handlu pochodzą z hodowli norweskich i szkockich. Ich mięso można smażyć, grillować, piec, jest też składnikiem sushi.

Ryba

Makrela

Makrela (Scomberomorus cavalla) – rodzina okoniokształtnych. Żyje w morzach i oceanach strefy tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej. W Polsce najczęściej spożywanym gatunkiem jest makrela atlantycka. Osiąga długość do 50 cm i wagę do 1 kg, żywi sie głównie bezkręgowcami. Mięso makreli można wędzić, smażyć i grillować.

Ryba

Panga

Panga (Megalaspis cordyla) – rodzina ostrobokowatych. Żyje w rzekach Azji Południowo-Wschodniej. Dorasta do 130 cm długości, osiągając wagę 40 kg. Mięso pangi jest cenione ze względu na brak ości i delikatny smak, nadaje się do smażenia oraz grillowania.

Ryba

Sum

Sum afrykański(Clarias gariepinus) – jeden z największych przedstawicieli rodziny długowąsowatych. Pochodzi z Afryki i azjatyckiej części Morza Śródziemnego, introdukowany w Europie i Azji (w Polsce hodowany od 1989 r.). Osiąga do 170 cm długości i do 60 kg wagi. Jest rybą wszystkożerną. Jego mięso pozbawione ości, ubogie w tłuszcz i bogate w białko, w smaku jest podobne do mięsa cielęcego. Nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia.

Ryba

Śledź

Śledź (Clupea harengus) – rodzina śledziowatych. Wszystkie gatunki zajmują czołowe miejsce w światowym rybołówstwie. Mięso śledzi nadaje się do pieczenia i gotowania na parze, jest bogate w pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych, które regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom cholesterolu i zwiększają odporność. Jest również bogate w żelazo, cynk i miedź oraz fosfor i jod.

 

Ryby słodkowodne

Ryba

Amur

Amur (Ctenopharyngodon idella) – rodzina karpiowatych. Naturalnie występuje w azjatyckich rzekach i jeziorach, introdukowanych w Europie i Ameryce Północnej. Osiąga długość od 1 cm do 2,5 m i wagę do 45 kg. Żywi się ślimakami, owadami, roślinnością wodną.

Ryba

Jesiotr

Jesiotr (Acipensor baerii) – rodzina jesiotrokształtnych. Ryby te żyją na Ziemi dłużej niż człowiek, od ponad 70 milionów lat. Niektóre osobniki dożywają 100 lat. Osiągają długość kilku metrów i wagę nawet 1500 kg. Mięso jesiotrów jest bardzo cenione ze względu na delikatny smak; można je smażyć, dusić, piec lub wędzić. Z ich ikry wyrabia się kawior, używany na całym świecie za wyjątkowy przysmak.

Ryba

Karp

Karp (Cyprinus carpio) – żyje w zlewiskach mórz Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, w wolno płynących i stojących wodach śródlądowych. Osiąga długość ok. 1 m. Żywi się bezkręgowcami i roślinami wodnymi. Jest aktywny wieczorem i nocą. Najstarsze wzmianki o karpiu pochodzą z Chin (V w. p.n.e.); w Europie była to pierwsza ryba hodowlana (ok. IV w. p.n.e.). Odmiana wyhodowana w Polsce to lustrzeń (karp królewski). Mięso karpia można smażyć, gotować i grillować.

Ryba

Okoń

Okoń (Perca fluviatilis) – rodzina okoniowatych. Żyje w wodach stojących i płynących, słodkich i przybrzeżnych słonawych północnej i środkowej Eurazji. Żywi się bezkręgowcami, ikra i rybami. Dorasta do 40 cm, osiąga wagę do 2,5 kg. Ubarwienie okoni jest zależne od środowiska: osobniki żyjące w wodach naświetlonych są bardziej jaskrawe od bytujących w wodach głębokich, ciemnych.

Ryba

Pstrąg

Pstrąg tęczowy (Salmo gairdneri) – rodzina łososiowatych. Naturalnie występuje w rzekach zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej, introdukowany do Europy i Polski pod koniec XIX w. Nazwę zawdzięcza różowej wstędze wzdłuż linii bocznej. Osiąga wagę do 23 kg (przeciętnie 4-5 kg) i długość do 145 cm (zazwyczaj 40-46 cm). Poza łososiem i karpiem jest najczęściej spożywana ryba. Jego smaczne mięso nadaje się do powolnego gotowania, grillowania i smażenia.

Ryba

Sandacz

Sandacz (Sander lucioperca) – rodzina okoniowatych. Żyje w Europie Środkowej w jeziorach, nizinnych rzekach, a także wodach przybrzeżnych Bałtyku. Jest wrażliwy na niedobór tlenu. Osiąga długość do 130 cm i wagę do 15 kg. Aktywny po zachodzie słońca, w nocy i nad ranem. To drapieżnik, poluje na niewielkie ryby, larwy owadów, małe płazy. Mięso sandacza można piec, grillować i smażyć.

Ryba

Szczupak

Szczupak pospolity (Esox lucius) – rząd śledziokształtnych. Występuje w wodach całej Europy (poza jej południowymi krańcami), Syberii i Ameryki Północnej. Dorasta do 1,5 m (zwykle do 1 m), osiągając wagę nawet 65 kg. Jego ubarwienie jest zmienne, zależne do środowiska. To ryba drapieżna, żywi sie płazami, rybami (jest tez kanibalem), niewielkimi ssakami i ptakami.

Ryba

Tołpyga

Tołpyga (Hypophthalmichthys molitrix) – rodzina karpiowatych. Występuje w Chinach i na Syberii. Prace nad jej aklimatyzacja prowadzi się w kilku krajach Europy, również w Polsce (od 1964 r.). Tołpyga jest drapieżnikiem, żywi się robakami, mięczakami, a także małymi rybami. Ceniona z powodu smacznego mięsa, które nadaje sie do smażenia.

Proszę wybrać wersję gazetki