Składniki
4 Porcje
1/4
Filet z dorsza
2 cm plaster
Łosoś
1 dzwonko
Karp
1 mały filet
Pstrąg
1/2 sztuki
Cebula bez łuski
1/2 sztuki
Cebula czerwona
1 ząbek
Czosnek
1/3 sztuki
Marchew
1/3 sztuki
Pietruszka
1/4 sztuki
Seler
1/4 sztuki
Por
1 łyżeczka
Masło klarowane
1/2 sztuki
Pomidor świeży
1 sztuka
Mała papryczka chili
4 szklanki
Wywar rybny
1 łyżeczka
Natka pietruszki
2 łyżeczki
Szczypiorek
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryby oczyść i pokrój w większe kawałki.
- Warzywa oczyść, następnie marchew, pietruszkę, seler oraz por pokrój w cienkie paski grubości zapałki, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.
- Pomidory oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podłużne paski.
- Na maśle klarowanym przesmaż warzywa korzeniowe, cebulę , czosnek i ostrą papryczkę. Całość zalej przygotowanym wcześniej wywarem rybnym i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dołóż kawałki ryb i filety z pomidora. Całość gotuj ok. 5 minut, tak aby ryby się nie rozpadły.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Na talerz nałóż kawałki ryb, warzywa, powstały wywar, a całość dopraw posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.