Strona Główna Przepisy Zupa Grzybowa z Rydzami

Zupa grzybowa z rydzami

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
2 garście
Rydze
1 garść
Pieczarki
1 sztuka
Cebula
2 ząbki
Czosnek
4 łodygi
Seler naciowy
8 gałązek
Tymianek
4 szklanki
Bulion warzywny
4 łyżki
Masło
4 łyżki
Kwaśna śmietana
Szczypiorek do posypania
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby delikatnie oczyść pędzelkiem.
  2. Cebulę, czosnek i  seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W garnku rozgrzej masło, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj pokrojone warzywa oraz tymianek i przesmaż na złocisty kolor.
  4. W tym czasie pokrój grzyby na ćwiartki. Dodaj do garnka, wlej bulion i całość gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu.
  5. Po tym czasie zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
  6. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.