Składniki
4 Porcje
2 garście
Rydze
1 garść
Pieczarki
1 sztuka
Cebula
2 ząbki
Czosnek
4 łodygi
Seler naciowy
8 gałązek
Tymianek
4 szklanki
Bulion warzywny
4 łyżki
Masło
4 łyżki
Kwaśna śmietana
Szczypiorek do posypania
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby delikatnie oczyść pędzelkiem.
- Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej masło, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj pokrojone warzywa oraz tymianek i przesmaż na złocisty kolor.
- W tym czasie pokrój grzyby na ćwiartki. Dodaj do garnka, wlej bulion i całość gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.