Składniki
4 Porcje
1 mała garść
Borowiki suszone
2 garście
Podgrzybki mrożone
1 garść
Kurki
2 sztuki
Szalotka
2 ząbki
Czosnek
2 średnie sztuki
Ziemniaki
2 łyżki
Masło
2 łyżki
Mąka
4 łyżki
Śmietana 18%
1/4 pęczka
Natka pietruszki
4 gałązki
Tymianek świeży
1 litr
Wywar warzywny
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Borowiki należy namoczyć dzień wcześniej w bulionie warzywnym, a podgrzybki rozmrozić.
- Szalotkę posiekaj w talarki, czosnek rozgnieć.
- W rozgrzanym garnku na maśle z 2 łyżkami oleju usmaż odciśnięte z wody podgrzybki z szalotką i czosnkiem oraz gałązkami tymianku i listkami natki pietruszki. Gdy całość się zarumieni, wsyp mąkę i lekko przesmaż.
- Całość zalej bulionem z namoczonymi grzybami.
- Dodaj pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, a następnie zmiksuj blenderem na krem i dopraw do smaku.
- Przed podaniem kurki obsmaż, przypraw do smaku i ułoż na zupie razem z łyżką kwaśnej śmietany.