Strona Główna Przepisy Zapiekanka Ze Skorzonery

Zapiekanka ze skorzonery

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 kg
Skorzonera
1,5 szklanki
Śmietanka 30%
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Mąka
1 szklanka
Wywar warzywny
4 łyżki
Parmezan
Gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki
Musztarda
1 sztuka
Cytryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Do wody wyciśnij cytrynę. Skorzonerę obierz i trzymaj w wodzie.
  3. W tym czasie pokrój ją na duże słupki.
  4. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę.
  5. Zrób zasmażkę, a następnie stopniowo dodawaj bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw gałką, musztardą, solą i pieprzem. Gotuj, aż powstanie gęsty sos.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian sos i warzywa, kończąc warstwą sosu.
  7. Całość posyp parmezanem i zapiekaj około godziny.