Składniki
4 Porcje
1 kg
Skorzonera
1,5 szklanki
Śmietanka 30%
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Mąka
1 szklanka
Wywar warzywny
4 łyżki
Parmezan
Gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki
Musztarda
1 sztuka
Cytryny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Do wody wyciśnij cytrynę. Skorzonerę obierz i trzymaj w wodzie.
- W tym czasie pokrój ją na duże słupki.
- W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę.
- Zrób zasmażkę, a następnie stopniowo dodawaj bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw gałką, musztardą, solą i pieprzem. Gotuj, aż powstanie gęsty sos.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian sos i warzywa, kończąc warstwą sosu.
- Całość posyp parmezanem i zapiekaj około godziny.