Składniki
4 Porcje
4 sztuki
Udko
1 litr
Olej
8 łyżek
Sól
1/2 gałązki
Rozmaryn
1 sztuka
Pomarańcza
2 garście
Wiśnie
1/2 szklanki
Czerwone wino
2 łyżki
Cukier
2 garście
Fasolka
8 plastrów
Boczek
4 garście
Kluski
Sposób przygotowania:
- Udka z kaczki marynuj w gruboziarnistej soli wymieszanej z posiekanym rozmarynem oraz startą skórką z pomarańczy przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie zdejmij nadmiar marynaty i konfituj (duś w oleju) udka w tłuszczu na minimalnym ogniu przez 2,5 godziny.
- Przed podaniem udko możesz zapiec pod „salamandrą” dla ładnej rumianej skórki.
- Kluski śląskie ugotuj we wrzątku w lekko osolonej wodzie, wyłóż na talerz, tworząc ładną kompozycję.
- Fasolkę szparagową obgotuj lub sparz, następnie małe pęczki fasoli zawiń w plastry boczku i obsmaż na złocisty kolor.
- W rondelku skarmelizuj cukier, dolej wino i delikatnie odparuj. Następnie dodaj wiśnie i całość gotuj do połączenia się smaków.
- Sos zagęść mąką ziemniaczaną i dopraw do smaku.