Składniki
4 Porcje
4 filety
Śledź a'la matias
1/2 pęczka
Szczypiorek
1 łyżeczka
Kapary
1 łyżka
Musztarda francuska
1/2 sztuki
Jabłko
16 kromek
Pumpernikiel
3 łyżki
Majonez
2 łyżki
Kwaśna śmietana
1 sztuka
Cytryna
1/2 sztuka
Koperek
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzia odmocz w wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie osusz filety i pokrój je w drobną kostkę, a następnie schłodź.
- Jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, posiekaj koperek, szczypiorek, kapary i połącz całość z majonezem i kwaśną śmietaną. Dodaj otartą skórkę z 1/2 cytryny i 1 łyżkę soku.
- Śledzia delikatnie wymieszaj z sosem i dopraw do smaku.
- Przy pomocy pierścienia lub okrągłej foremki ułóż tatar ze śledzi na kawałkach pumpernikla.
- Całość udekoruj odrobiną musztardy francuskiej i gałązką koperku.