Strona Główna Przepisy Tatar z Tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
Przygotowanie tuńczyka:
2 steki (grubość 2cm)
tuńczyk świeży
4 kromki
Pumpernikiel
1/2 sztuki
Ogórek świeży
1 sztuka
Awokado
1/2 sztuki
Ostra papryczka
1/2 sztuka
Szalotka
1 łyżka
Kapary
10 listków
Kolendra świeża
Sok z 1/2 limonki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu:
1 łyżeczka
Musztarda dijon
1 łyżeczka
Miód
1/3 szklanki
Oliwa extra vergine
Dodatki:
4 łyżeczki
Krem z octu balsamicznego
4 sztuki
Jajko przepiórcze
1 łyżka
Kawior z łososia

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyk pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Pumpernikiel wytnij okrągłą foremką, pokrój ogórek najpierw na równe plastry, a następnie resztę w kosteczkę. Tak samo pokrój w kostkę awokado, szalotkę i ostrą papryczkę.
  3. Posiekaj kapary, kolendrę i dodaj do tuńczyka, dolej odrobinę oliwy extra vergine i dopraw do smaku.
  4. Przygotuj sos, mieszając w równych proporcjach musztardę dijon z miodem, dodaj odrobinę oliwy extra vergine i dopraw do smaku.
  5. Jajka przepiórcze przesmaż na oliwie, tak aby żółtko zachowało lekko płynną konsystencję.
  6. Do okrągłej foremki przełóż najpierw plaster pumpernikla, a następnie doprawiony i wymieszany tatar z tuńczyka.
  7. Całość wykończ odrobiną kawioru z łososia.
  8. Na talerzu ułóż plastry ogórka zielonego na nie nanieś przygotowany i wykończony kawiorem i jajkiem przepiórczym tatar z tuńczyka.
  9. Całość polej sosem musztardowo-miodowymi i kilkoma kroplami kremu z octu balsamicznego.