Składniki
4 Porcje
Przygotowanie tuńczyka:
2 steki (grubość 2cm)
tuńczyk świeży
4 kromki
Pumpernikiel
1/2 sztuki
Ogórek świeży
1 sztuka
Awokado
1/2 sztuki
Ostra papryczka
1/2 sztuka
Szalotka
1 łyżka
Kapary
10 listków
Kolendra świeża
Sok z 1/2 limonki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu:
1 łyżeczka
Musztarda dijon
1 łyżeczka
Miód
1/3 szklanki
Oliwa extra vergine
Dodatki:
4 łyżeczki
Krem z octu balsamicznego
4 sztuki
Jajko przepiórcze
1 łyżka
Kawior z łososia
Sposób przygotowania:
- Tuńczyk pokrój w drobną kosteczkę.
- Pumpernikiel wytnij okrągłą foremką, pokrój ogórek najpierw na równe plastry, a następnie resztę w kosteczkę. Tak samo pokrój w kostkę awokado, szalotkę i ostrą papryczkę.
- Posiekaj kapary, kolendrę i dodaj do tuńczyka, dolej odrobinę oliwy extra vergine i dopraw do smaku.
- Przygotuj sos, mieszając w równych proporcjach musztardę dijon z miodem, dodaj odrobinę oliwy extra vergine i dopraw do smaku.
- Jajka przepiórcze przesmaż na oliwie, tak aby żółtko zachowało lekko płynną konsystencję.
- Do okrągłej foremki przełóż najpierw plaster pumpernikla, a następnie doprawiony i wymieszany tatar z tuńczyka.
- Całość wykończ odrobiną kawioru z łososia.
- Na talerzu ułóż plastry ogórka zielonego na nie nanieś przygotowany i wykończony kawiorem i jajkiem przepiórczym tatar z tuńczyka.
- Całość polej sosem musztardowo-miodowymi i kilkoma kroplami kremu z octu balsamicznego.