Strona Główna Przepisy Tajskie Curry z Ciecierzycą, Dynią i Szpinakiem

Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
600 g
Dynia
2 łyżki
Pasta curry czerwona
300 ml
Mleko kokosowe
200 g
Ryż jaśminowy
200 g
Ciecierzyca w puszce
2 sztuki
Cebula
1 sztuka
Chili świeże
1 doniczka
Kolendra
4 garście
Szpinak baby liście
2 łyżki
Olej kokosowy
2 sztuki
Limonka
2,5 szklanki
Bulion warzywny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż razem z pastą curry i dynią na oleju kokosowym.
  2. Dodaj ciecierzycę, mleko kokosowe i bulion.
  3. Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka.
  4. Na koniec dodaj szpinak, sok z 1 limonki, dopraw do smaku i odstaw z ognia. W osobnym garnku ugotuj ryż.
  5. Curry podawaj z ryżem i cząstkami limonki, posypane posiekanym chili i kolendrą.