Składniki
4 Porcje
16 gniazdek
Makaron tagliatelle
300 g
Łosoś a-trym
4 łyżki
Olej
1 mała sztuka
Cukinia
3 ząbki
Czosnek
1 mała sztuka
Cebula
1/2 sztuki
Por
1 szklanka
Śmietanka 34%
2 łyżki
Masło klarowane
1/3 małego pęczka
Natka pietruszki
Sól, pieprz mielony, pieprz młotkowany do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść, pokrój w równą kostkę. Pokrojoną rybę zamarynuj w soli, oleju i młotkowanym pieprzu. Tak przygotowaną rybę ułóż w płaskim naczyniu wyłożonym papierem pergaminowym i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 6 minut.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Przygotuj warzywa: cukinię pokrój w półksiężyce bez gniazd nasiennych, czosnek pokrój w plasterki, cebulę w drobne pióra, por w cieniutkie paseczki.
- Wszystkie warzywa przesmaż krótko na odrobinie mała klarowanego.
- Całość zalej śmietaną i krótko gotuj, aż sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do powstałego sosu przełóż gorący, ugotowany makaron i krótko gotuj, aby makaron wchłonął smak sosu i go zagęścił.
- Na talerz nałóż porcję makaronu, dołóż pieczone kawałki łososia, a całość wykończ posiekaną natką pietruszki.