Składniki
4 Porcje
500 g
Mule świeże
400 g
Makaron spaghetti
500 g
Pomidor cherry
2 ząbki
Czosnek
5 szutk
Filet z anchois
6 łyżek
Oliwki czarne
1 sztuka
Chili świeże
4 łyżki
Kapary
1 doniczka
Bazylia
6 łyżek
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na oliwie z oliwek przesmaż rozgnieciony czosnek, anchois, kapary i posiekane chili.
- Dodaj pokrojone pomidory i smaż do uzyskania sosu.
- Pokrój oliwki i dodaj razem z mulami do sosu pomidorowego. Przykryj i duś do momentu otwarcia muli.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i dodaj do sosu.
- Dopraw do smaku i dodaj porwane listki bazylii.
- Sos dokładnie wymieszaj i ułóż na talerzu.