Składniki
4 Porcje
6 sztuk
Filet śledziowy w oleju
2 garście
Ziemniaki potatki
1/4 kostki
Twaróg półtłusty
2 łyżki
Kwaśna śmietana
1 garść
Śliwki
1/3 szklanki
Ocet
1/3 szklanki
Cukier
2 sztuki
Liść laurowy
3 sztuki
Ziele angielskie
1 łyżka
Czarnuszka
1 sztuka
Białko jaja
2 łyżki
Mąka
Zioła do dekoracji
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
- 1/2 szklanki wody zagotuj z octem, cukrem, liściem i zielem angielskim. Wrzuć śliwki, gotuj 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
- Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Twaróg wymieszaj widelcem z kwaśną śmietaną i przyprawami.
- Mąkę, białko i czarnuszkę wymieszaj na jednolite ciasto, którego konsystencja powinna pozwalać na rozsmarowanie go na pergaminie na cienką, 2-3 mm warstwę. Chips piecz w 200°C, aż się zarumieni i będzie suchy.
- Śledzia pokrój na ukośne kawałki o wielkości 2 cm.
- Na talerzu rozsmaruj twaróg, który przytrzyma całe danie w miejscu, następnie ułóż dokoła na przemian śledzia, ziemniaki i śliwki.
- Całość udekoruj chipsem oraz świeżymi ziołami.