Składniki
4 Porcje
500 g
Twaróg mielony
125 g
Mascarpone
2 sztuki
Jajka
3 tabliczki
Biała czekolada
2 łyżki
Skrobia ziemniaczana
1/3+1/5 kostki
Masło
4 łyżki
Cukier
2 łyżki
Mąka
1 opakowanie
Brzoskwinia z puszki
200 g
Herbatniki
4 gałki
Sorbet malinowy
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W mikserze z dostawką do mieszania wymieszaj krótko razem twaróg, mascarpone, jaja i skrobię na jednolita masę.
- Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do czekolady dodaj kilka łyżek masy serowej, aby ją zahartować. Następnie dodaj ją do reszty masy i dokładnie wymieszaj.
- Herbatniki zmiksuj w blenderze kielichowym z rozpuszczonym masłem. Masa musi być lekko lepka.
- W tortownicy wyłóż dno papierem do pieczenia. Następnie ułóż spód z herbatników i wyrównaj.
- Na spodzie kawałki pokrojonych brzoskwiń, a następnie wylej na górę masę serową.
- Całość piecz w 150°C z termoobiegiem przez 45 minut.
- Ważne, aby na dnie piekarnika umieścić naczynie z 2 szklankami wrzątku podczas pieczenia.
- Pozostałe masło rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i cukrem. Gdy się zagotuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw masę do wystygnięcia, a następnie formuj z niej kulki o średnicy 2,5 cm.
- Opiekaj w 200°C na papierze do pieczenia, aż ładnie się zarumienią.
- Po wyjęciu gorące przełóż na obróconą filiżankę i zostaw do wystygnięcia.