Strona Główna Przepisy Sandacz Po Kaszubsku

Sandacz po kaszubsku

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Filet z sandacza
2 sztuki
Marchew
4 łyżki
Miód
2 sztuki
Cebula
1 mała sztuka
Seler korzeń
1/2 małego pęczka
Natka pietruszki
1/2 małego pęczka
Koperek
1/2 szklanki
Śmietana kwaśna 18%
1/2 szklanki
Białe wino
2 sztuki
Liść laurowy
4 łyżki
Mąka
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety z sandacz rozmroź, pokrój w mniejsze kawałki, obtocz w mące i krótko obsmaż na złocisty kolor.
  2. Marchew, seler zetrzyj na tarce na grubym oczku, cebulę pokrój w pióra. Warzywa przesmaż na patelni z dodatkiem liścia laurowego i miodu.
  3. Następnie wlej wino i całkowicie odparuj.
  4. Zioła posiekaj i dodaj do warzyw razem z kwaśną śmietaną.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż rybę i przykryj ją warzywami.
  6. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez około 10 minut.