Składniki
4 Porcje
4 sztuki
Filety śledziowe a'la matias
2 garści
Ziemniaki sałatkowe
1 sztuka
Pasternak
1/2 sztuki
Cebula czerwona
1 łyżka
Masło
1 mały pęczek
Szczypiorek
1/2 sztuka
Jabłko granny smith
1 sztuka
Jajko
4 łyżki
Śmietana kwaśna 18%
1 łyżeczka
Chrzan tarty
1 garść
Sałata roszponka
1 łyżeczka
Ocet
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe odmocz w wodzie. Następnie osusz i pokrój w kawałki o boku 2-3 cm.
- Ziemniaki w mundurkach ugotuj w wodzie do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.
- Pasternak obierz, pokrój w ukośne kawałki i również ugotuj do miękkości, a następnie obsmaż na maśle.
- Cebulę pokrój w krążki, sparz we wrzątku, a następnie skrop octem i odstaw.
- Ugotowane jajka posiekaj w kostkę, dodaj śmietanę, chrzan, szczypiorek i całość przypraw.
- Gdy ziemniaki wystygną, przekrój je na pół, wymieszaj z pasternakiem oraz sosem.
- Na koniec dodaj śledzie i całość delikatnie wymieszaj.
- Górę sałatki udekoruj roszponką, cebulką oraz cienko pokrojonymi zapałkami z jabłka.