Strona Główna Przepisy Sałatka z Krewetkami i Makaronem Ryżowym

Sałatka z krewetkami i makaronem ryżowym

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
24 sztuki
Krewetki świeże 30/40
300 g
Makaron ryżowy
5 łyżek
Ocet ryżowy
5 łyżek
Sos sojowy
1 sztuka
Chili
100 g
Groszek cukrowy
250 g
Pomidory cherry
2 ząbki
Czosnek
1 sztuka
Ogórek świeży
4 łyżki
Orzeszki ziemne
1 pęczek
Szczypiorek
2 sztuki
Limonka
1 doniczka
Kolendra
2 łyżki
Cukier brązowy
Imbir
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalej wrzątkiem i odcedź po 5 minutach. Przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Krewetki oczyść z przewodu pokarmowego i pancerza, opłucz i osusz.
  3. Do rondelka włóż posiekany imbir i czosnek, dodaj ocet, sos sojowy, posiekane chili i cukier. Wszystko razem zagotuj, po czym włóż krewetki i gotuj po 30 sekund z każdej strony. Na koniec dodaj sok z limonki.
  4. Pomidory, ogórek i groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na makaronie.
  5. Na sałatkę połóż krewetki i polej wszystko sosem.
  6. Udekoruj porwanymi listkami kolendry posyp orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.