Składniki
4 Porcje
24 sztuki
Krewetki świeże 30/40
300 g
Makaron ryżowy
5 łyżek
Ocet ryżowy
5 łyżek
Sos sojowy
1 sztuka
Chili
100 g
Groszek cukrowy
250 g
Pomidory cherry
2 ząbki
Czosnek
1 sztuka
Ogórek świeży
4 łyżki
Orzeszki ziemne
1 pęczek
Szczypiorek
2 sztuki
Limonka
1 doniczka
Kolendra
2 łyżki
Cukier brązowy
Imbir
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron zalej wrzątkiem i odcedź po 5 minutach. Przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
- Krewetki oczyść z przewodu pokarmowego i pancerza, opłucz i osusz.
- Do rondelka włóż posiekany imbir i czosnek, dodaj ocet, sos sojowy, posiekane chili i cukier. Wszystko razem zagotuj, po czym włóż krewetki i gotuj po 30 sekund z każdej strony. Na koniec dodaj sok z limonki.
- Pomidory, ogórek i groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na makaronie.
- Na sałatkę połóż krewetki i polej wszystko sosem.
- Udekoruj porwanymi listkami kolendry posyp orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.