Składniki
4 Porcje
500 g
Topinambur
2 łyżki
Olej
4 łyżki
Masło
6 łyżek
Gorgonzola
5 garści
Liście sałat miks
1 łyżeczka
Musztarda dijon
2 łyżki
Sok z winogron
5 łyżek
Olej z orzechów włoskich
1 garść
Orzechy włoskie
3 łyżki
Suszona żurawina
1 sztuka
Gruszka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Topinambur dokładnie wyszoruj i opłucz. Przekrój na pół lub duże kawałki – na ćwierci. Ułóż na papierze do pieczenia, skrop olejem i dopraw do smaku. Piecz przez godzinę, aż będzie rumiany i miękki.
- W garnku podgrzej masło, aż będzie rumiane i brązowe. Gotowy topinambur polej masłem i odstaw do wystudzenia.
- W dużej misce wymieszaj musztardę z sokiem winogronowym.
- Mieszając, stopniowo dolewaj olej, aż powstanie dressing. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Topinambur ułóż na dnie miski. Następnie ułóż miks sałat i całość skrop dressingiem.
- Na górę połóż pokruszoną gorgonzolę orzechy włoskie, żurawinę oraz plastry gruszki.