Strona Główna Przepisy Sałatka z Brukselki i Jabłka

Sałatka z brukselki i jabłka

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
250 g
Brukselka
1 sztuka
Sałata masłowa
1 sztuka
Jabłko
4 łyżki
Żurawina suszona
1 garść
Pestki słonecznika
1 sztuka
Fenkuł
1 kawałek
Ser bursztyn
1/3 pęczka
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek do skropienia
2 łyżki
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy upraż w piecu, w 180°C, aż będą złociste.
  2. Z brukselki usuń środek i podziel na pojedyncze listki.
  3. Sałatę oraz listki natki porwij na małe kawałki. Jabłko i fenkuł pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny.
  4. Ser pokrusz na małe granulki. Gotowe orzechy posiekaj.
  5. Liście sałaty, natki i brukselki skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
  6. Dodaj jabłko, fenkuł i całość wymieszaj. Posyp orzechami oraz serem.
  7. Górę posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz solą