Składniki
4 Porcje
4 garście
Pomidory daktylowe miks
20-30 kulek
Mozzarella mini
1 garść
Bazylia świeża
2 łyżki
Orzeszki pinii
8 łyżki
Oliwa z oliwek
2 łyżki
Miód
1 łyżeczka
Musztarda
3 łyżki
Ocet balsamiczny
1 bagietka
Pieczywo pszenne
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidorki daktylowe dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę odsącz z zalewy. Orzeszki pinii upraż na patelni, aż uzyskają złocisty kolor.
- Z miodu, musztardy, octu balsamicznego i oleju przygotuj dressing. Wszystkie składniki wlej do większego słoika. Zakręć i energicznie potrząśnij.
- Dopraw dressing do smaku solą, pieprzem i drobno porwanymi listkami bazylii.
- Pokrój bagietkę na małe grzanki i opiekaj na patelni grillowej lub w piekarniku w 200°C, aż będą złociste i chrupiące.
- Na talerzu lub w misce ułóż elementy sałatki, pomidory, mozzarellę, listki świeżej bazylii, orzeszki pinii.
- Całość polej dressingiem i podawaj z grzankami.