Strona Główna Przepisy Roladka z Miętusa z Rukolą, Pieczonym Czosnkiem i Ziemniakami

Roladka z miętusa z rukolą, pieczonym czosnkiem i ziemniakami

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
8 sztuk
Filet z miętusa
1 opakowanie
Rukola
1 garść
Kapary
3 łyżki
Pomidory suszone
1 główka
Czosnek
4 duże sztuki
Ziemniaki
2 łyżki
Sok z cytryny
6 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Miód
1 garść
Pomidory daktylowe mix kolorów
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Usuń skórę z filetów z miętusa. Dopraw do smaku i ułóż filety jeden obok drugiego przeciwległymi stronami na folii spożywczej. Delikatnie rozklep je przy użyciu tłuczka.
  2. Na rybie rozsyp garść rukoli, a następnie zwiń ciasną roladkę. Całą roladę owiń 2-3 razy folią spożywczą. Boki folii zwiń jak cukierki i przy pomocy sznurka unieruchom.
  3. Gotowe roladki umieść w garnku do gotowania na parze i paruj 8 minut. Po tym czasie roladki schłodź w lodówce, aby móc usunąć folię.
  4. Czosnek upiecz w całość, aż ząbki będą miękkie.
  5. Ziemniaki ugotuj na puree, dodaj miękkie ząbki czosnku, masło i mleko. Dopraw do smaku i przełóż do rękawa cukierniczego.
  6. Z oliwy, cytryny i miodu przygotuj dressing. Pomidorki pokrój na pół.
  7. Gotowe roladki z miętusa można pokroić na mniejsze plasterki lub podawać w całości, wystarczy je delikatnie podgrzać w piekarniku.
  8. Na talerz wyciśnij porcję puree, udekoruj kaparami, suszonymi pomidorami oraz pomidorami cherry, obok ułóż rybę i całość skrop dressingiem.