Strona Główna Przepisy Przekładaniec Faworkowy z Musem Twarogowym i Granatem

Przekładaniec faworkowy z musem twarogowym i granatem

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
300 g
Mąka
4 sztuki
Żółtka
1 łyżka
Spirytus
1/2 łyżeczki
Cukier
1/2 łyżeczki
Sól
5 łyżek
Kwaśna śmietana
20 g
Cukier puder
10 łyżek
Ser twarogowy mielony
1 sztuka
Owoc granatu
Mięta do dekoracji
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól, cukier dokładnie wymieszaj, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto, schłódź w lodówce.
  2. Następnie rozwałkuj i wykrój równe prostokąty. Usmaż na oleju.
  3. Ser twarogowy mielony zblenduj z odrobiną śmietany i cukru pudru, do niewielkiej jego części dodaj odrobinę soku z granatu.
  4. Owoc dokładnie obierz, pozbywając się skórki.
  5. Na blaty usmażonego ciasta faworkowego szprycuj mus twarogowy, układając na nim pestki granatu i tworząc przekładańca.
  6. Z zabarwionej części musu stwórz dekoracyjny pasek na talerzu.
  7. Wykorzystaj też sok z owocu, skrapiając nim dekoracyjnie talerz, dołóż listki świeżej mięty i pozostałe pestki granatu.