Składniki
4 Porcje
300 g
Mąka
4 sztuki
Żółtka
1 łyżka
Spirytus
1/2 łyżeczki
Cukier
1/2 łyżeczki
Sól
5 łyżek
Kwaśna śmietana
20 g
Cukier puder
10 łyżek
Ser twarogowy mielony
1 sztuka
Owoc granatu
Mięta do dekoracji
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól, cukier dokładnie wymieszaj, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto, schłódź w lodówce.
- Następnie rozwałkuj i wykrój równe prostokąty. Usmaż na oleju.
- Ser twarogowy mielony zblenduj z odrobiną śmietany i cukru pudru, do niewielkiej jego części dodaj odrobinę soku z granatu.
- Owoc dokładnie obierz, pozbywając się skórki.
- Na blaty usmażonego ciasta faworkowego szprycuj mus twarogowy, układając na nim pestki granatu i tworząc przekładańca.
- Z zabarwionej części musu stwórz dekoracyjny pasek na talerzu.
- Wykorzystaj też sok z owocu, skrapiając nim dekoracyjnie talerz, dołóż listki świeżej mięty i pozostałe pestki granatu.