Strona Główna Przepisy Potrawka Ze Szparagów z Ośmiornicą

Potrawka ze szparagów z ośmiornicą

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Trudne

Składniki

4 Porcje
1,5 kg
Ośmiornica
1/2 pęczka
Szparagi zielone
1/2 pęczka
Szparagi białe
3 sztuki
Szalotka
200 g
Boczek wędzony
1 sztuka
Liść laurowy
2 gałązki
Tymianek
6 łyżek
Masło
1/3 szklanki
Białe wino
3 łyżki
Ocet biały winny
1/4 pęczka
Natka pietruszki
1 sztuka
Cytryna
1/2 pęczka
Włoszczyzna
Sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ośmiornicę ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną włoszczyzny i przypraw. Gotuj około 2-3 godzin do miękkości. Następnie podziel na pojedyncze macki.
  2. Boczek pokrój w duże kawałki ok. 1 cm i wytop na chrupiące skwarki. Na koniec dodaj 2 posiekane w kostkę szalotki i smaż jeszcze minutę, następnie odstaw na później.
  3. Białe szparagi obierz i ze wszystkich usuń zdrewniałe końcówki. Całość pokrój w 3- centymetrowe kawałki.
  4. Pozostałą szalotkę pokrój na plastry o grubości 0,5 cm, dopraw solą, cukrem i octem.
  5. Na rozgrzanej patelni teflonowej obsmaż macki z ośmiornicy na rumiany kolor. Następnie przełóż je do lekko rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
  6. Na tej samej patelni przesmaż pokrojone szparagi z odrobiną masła, liściem laurowym i tymiankiem przez ok. 2 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany boczek, białe wino i gotuj, aż na dnie patelni zostanie około 4-5 łyżek płynu.
  7. Zdejmij całość z ognia i dodaj pozostałe masło, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz.
  8. Na górze ułóż ośmiornicę i kawałki piklowanej szalotki.