Strona Główna Przepisy Pomidor Nadziewany Pikantnym Indykiem i Kaszą Kuskus

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
500 g
Mięso mielone z indyka
1 sztuka
Cebula
2 ząbki
Czosnek
1/3 szklanki
Kasza kuskus
1/4 doniczki
Oregano świeże
6 łyżek
Serek kremowy
1 sztuka
Chili
4 duże sztuki
Pomidory
2 sztuki
Jajko
2 łyżki
Olej
1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia pod przykryciem.
  2. Cebulę, czosnek, chili i oregano drobno posiekaj. Wszystko razem przesmaż na oleju, aż cebula się zeszkli, a smaki połączą.
  3. W misce wymieszaj mięso mielone, kuskus, przesmażone warzywa, jajko, serek i przyprawy. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Z pomidora odkrój górę tak, by można go było wydrążyć.
  5. Przy pomocy łyżeczki usuń gniazda nasienne.
  6. Pomidory wypełnij farszem i przykryj górną częścią.
  7. Piecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z pergaminem bez przykrycia przez około 20-30 minut w temperaturze 175°C.