Strona Główna Przepisy Polędwica Wołowa W Sosie Balsamicznym z Gnocchi, Rukolą i Pomidorami

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
800 g
Polędwica wołowa
400 g
Gnocchi
4 łyżki
Pomidory koktajlowe konserwowe
4 garści
Rukola
2 ząbki
Czosnek
1 gałązka
Rozmaryn
4 łyżki
Orzeszki pinii
3 łyżki
Masło
3 łyżki
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny do smaku
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
  2. Obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Podlej octem balsamicznym i duś przez 3 minuty.
  3. Dodaj zimne masło i mieszaj do momentu zgęstnienia sosu.
  4. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii.
  5. Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, na patelni podgrzej odsączone pomidory, dodaj gnocchi i dopraw do smaku grubo mielonym pieprzem.
  6. Na koniec wrzuć garść rukoli, aby lekko zmiękła.
  7. Na talerzu ułóż plastry polędwicy, obok gnocchi i całość posyp orzeszkami pinii.
  8. Wszystko polej sosem balsamicznym.