Składniki
4 Porcje
800 g
Polędwica wołowa
400 g
Gnocchi
4 łyżki
Pomidory koktajlowe konserwowe
4 garści
Rukola
2 ząbki
Czosnek
1 gałązka
Rozmaryn
4 łyżki
Orzeszki pinii
3 łyżki
Masło
3 łyżki
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny do smaku
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Polędwicę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
- Obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Podlej octem balsamicznym i duś przez 3 minuty.
- Dodaj zimne masło i mieszaj do momentu zgęstnienia sosu.
- Na suchej patelni upraż orzeszki pinii.
- Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, na patelni podgrzej odsączone pomidory, dodaj gnocchi i dopraw do smaku grubo mielonym pieprzem.
- Na koniec wrzuć garść rukoli, aby lekko zmiękła.
- Na talerzu ułóż plastry polędwicy, obok gnocchi i całość posyp orzeszkami pinii.
- Wszystko polej sosem balsamicznym.