Strona Główna Przepisy Pasztet z Jelenia W Cieście „Pâté En Croûte” z Winem Porto

Pasztet z jelenia w cieście „Pâté en Croûte” z winem porto

Ilość kroków

10

Poziom trudności

Trudne

Składniki

4 Porcje
300 g
Udziec z jelenia
300 g
Łopatka wieprzowa
100 g
Słonina
500 g
Mąka
250 g
Masło
3 sztuki
Jajka
1,5 szklanki
Wino porto
3 kieliszki
Koniak
5 gałązek
Tymianek
2 łyżki
Żelatyna
2 sztuki
Szalotka
2 ząbki
Czosnek
2 garście
Sałata freeze
1 garść
Orzechy laskowe
1 garść
Pistacje
1 garść
Żurawina suszona
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z jelenia pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Wieprzowinę pokrój w kostkę 3-4 cm.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw do zamarynowania na minimum 6 godzin.
  3. Z masła i mąki wyrób kruche ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj jajka i szczyptę soli. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 15-30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wyciągnij i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, następnie wyłóż nim foremkę o wymiarach 10 x 20 cm z powłoką nieprzywieralną.
  5. Mięso zmiel na grubym oczku razem z czosnkiem, cebulą i tymiankiem. Dodaj orzechy, żurawinę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  6. Ułóż w blaszce, zostawiając 1 cm wolnej powierzchni od krawędzi. Blaszkę przykryj ostatnim kawałkiem ciasta tak, aby szczelnie przykryło górę.
  7. Wytnij 3 otwory o średnicy 2 cm i umieść w nich rulony z folii tak, by para miała gdzie ujść.
  8. Piecz w 180°C przez 45 minut.
  9. Porto namocz z żelatyną, następnie podgrzewaj, aż się rozpuści.
  10. Wlewaj galaretkę do pasztetu, aż wypełni go po brzeg.