Składniki
4 Porcje
2 szklanki
Śmietanka 36%
1 sztuka
Laska wanilii
1 szklanka
Cukier
15 g
Żelatyna
2 szklanki
Maliny mrożone
Świeże maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Maliny umieść w garnku z cukrem i 2 łyżkami wody i gotuj przez około 10 minut, aż powstanie sos.
- Gotowy sos przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno go być 1/2 szklanki.
- Żelatynę połącz z 3 łyżkami zimnej wody i dokładnie zamieszaj. Odstaw na 10 minut.
- W międzyczasie rozetnij wanilię i wyskrob ziarenka do rondelka ze śmietaną i cukrem.
- Całość powoli doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj rózgą, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na 10 minut, aby śmietana nabrała aromatu wanilii.
- Po tym czasie wyjmij laskę, dodaj sos malinowy, pozostawiając 2/3 łyżki do dekoracji.
- Masę przelej do foremek i wstaw do lodówki na 24 godziny, aż stężeje.
- Gotową panna cottę podawaj z sosem malinowym.