Strona Główna Przepisy Paella z Owocami Morza

Paella z owocami morza

Ilość kroków

9

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
20 sztuk
Małże
12 sztuk
Krewetki 16/20
8 sztuk
Kalmary baby
100 g
Kiełbasa chorizo
4 łyżki
Pomidory smażone w słoiku
szczypta
Szafran
2 ząbki
Czosnek
4 łyżki
Oliwa z oliwek
1 sztuka
Papryka czerwona
4 łyżki
Kukurydza w puszce
1 litr
Bulion drobiowy
1 szklanka
Białe wino
1 pęczek
Natka pietruszki
1,5 szklanki
Ryż do paelli
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj z szafranem.
  2. Chorizo pokrój w centymetrową kostkę, natomiast paprykę w kostkę o boku 2 cm.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę chorizo i chwilę obsmaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj małże, krewetki, kalmary, czosnek i paprykę. Wszystko dokładnie przesmaż.
  5. Wlej wino, zwiększ ogień i całość odparuj. Dodaj smażone pomidory ze słoika oraz kukurydzę, po chwili wsyp ryż, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty.
  6. Wlej gorący bulion, wymieszaj z ryżem i zagotuj. Od tego momentu nie mieszaj.
  7. Gotuj przez 12 minut, po tym czasie przykryj patelnię, zmniejsz ogień na minimum i gotuj kolejne 6 minut.
  8. Ściągnij z ognia, przykryj i odstaw na kolejne 3 minuty.
  9. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki do posypania całej paelli.