Składniki
4 Porcje
20 sztuk
Małże
12 sztuk
Krewetki 16/20
8 sztuk
Kalmary baby
100 g
Kiełbasa chorizo
4 łyżki
Pomidory smażone w słoiku
szczypta
Szafran
2 ząbki
Czosnek
4 łyżki
Oliwa z oliwek
1 sztuka
Papryka czerwona
4 łyżki
Kukurydza w puszce
1 litr
Bulion drobiowy
1 szklanka
Białe wino
1 pęczek
Natka pietruszki
1,5 szklanki
Ryż do paelli
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj z szafranem.
- Chorizo pokrój w centymetrową kostkę, natomiast paprykę w kostkę o boku 2 cm.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę chorizo i chwilę obsmaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj małże, krewetki, kalmary, czosnek i paprykę. Wszystko dokładnie przesmaż.
- Wlej wino, zwiększ ogień i całość odparuj. Dodaj smażone pomidory ze słoika oraz kukurydzę, po chwili wsyp ryż, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty.
- Wlej gorący bulion, wymieszaj z ryżem i zagotuj. Od tego momentu nie mieszaj.
- Gotuj przez 12 minut, po tym czasie przykryj patelnię, zmniejsz ogień na minimum i gotuj kolejne 6 minut.
- Ściągnij z ognia, przykryj i odstaw na kolejne 3 minuty.
- W tym czasie posiekaj natkę pietruszki do posypania całej paelli.