Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Kurczak cały
1/4 główki
Biała kapusta
1/4 główki
Czerwona kapusta
1 sztuka
Marchew
4 łyżki
Majonez
1/3 pęczka
Natka pietruszki
6 łyżek
Musztarda żółta
2 łyżki
Sos worcestershire
3 łyżki
Miód
2 łyżki
Ocet jabłkowy
4 łyżeczki
Papryka słodka
4 łyżeczki
Czosnek granulowany
4 łyżeczki
Cebula granulowana
1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony
2 łyżeczki
Olej
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka przetnij ostrym nożem wzdłuż od pleców po piersi tak, aby otrzymać dwie połówki. Skrop olejem, obficie przypraw solą i pieprzem, a następnie mieszanką suchych przypraw.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez godzinę.
- Następnie wyciągnij z piekarnika, przy pomocy pędzla posmaruj skórę powstałym w procesie pieczenia sokiem.
- Piekarnik przestaw na górną grzałkę i zapiekaj mięso do otrzymania chrupiącej skórki.
- Kapusty posiekaj i dopraw solą, aby zmiękły. Dodaj startą marchew i posiekaną natkę.
- Całość dopraw majonezem, musztardą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia.
- Z musztardy, sosu worcestershire, miodu i octu zrób sos, dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do połączenia się smaków.