Strona Główna Przepisy Makaron z Pomidorami, Szarpanym Łososiem i Kaparami

Makaron z pomidorami, szarpanym łososiem i kaparami

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
2 sztuki
Filet z łososia (2 cm)
400 g
Makaron tagliatelle
1 duża garść
Pomidory cherry
4 łyżki
Oliwa z oliwek
2 łyżki
Kapary
Kilka listków
Bazylii
1 garstka
Oliwki
1 sztuka
Cytryna
1 łyżka
Miód
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Łososia dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. W międzyczasie pokrój pomidory i oliwki na pół. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż pomidory. Dodaj kapary, oliwki oraz sok z 1/2 cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i miodem.
  4. Sos wymieszaj z makaronem i ułóż na talerzu.
  5. Na wierzchu pokrusz upieczonego wcześniej łososia.