Składniki
4 Porcje
4 kawałki
Filet z łososia
1/4 szklanki
Barszcz biały w butelce
1 szklanka
Bulion rybny
2 sztuki
Por
2 łyżki
Masło klarowane
1 pęczek
Koperek
1/2 łyżeczki
Tarty chrzan
1 sztuka
Cytryna
1 pęczek
Rzodkiewka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia dopraw i odstaw do lodówki na 30 minut do lekkiego zamarynowania.
- Por pokrój w cienkie talarki i duś na rozgrzanym maśle do miękkości ok. 15 minut, często mieszając. Gdy por zmięknie, dodaj posiekany koperek, tarty chrzan oraz sok z cytryny.
- Bulion rybny zagotuj i zredukuj o połowę, wlej rozmieszany zakwas, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku.
- Łososia piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 12 minut.
- Ułóż rybę na talerzu w centralnym punkcie, pora rozłóż w 2-3 miejscach, całość udekoruj plasterkami rzodkiewki i polej rybę sosem.