Strona Główna Przepisy Kulebiak z Łososiem, Szpinakiem i Grzybami

Kulebiak z łososiem, szpinakiem i grzybami

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Trudne

Składniki

4 Porcje
800 g
Łosoś filet bez skóry
100 g
Sól
100 g
Cukier
1 sztuka
Cebula
250 g
Szpinak baby liście
50 g
Podgrzybek suszony
1 torebka
Kasza gryczana
1 rolka
Ciasto francuskie
5 łyżek
Śmietana 36%
2 sztuki
Jajka
1 pęczek
Koperek
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia posyp solą i cukrem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz i osusz.
  2. Podgrzybki zalej wrzątkiem i namocz. 
  3. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości. 
  4. Cebulę podsmaż na maśle, dodaj szpinak oraz posiekany koperek i namoczone wcześniej grzyby. Całość delikatnie duś ze śmietanką i dopraw do smaku. Odłóż 1/3 do dekoracji talerza. Resztę wymieszaj z ugotowaną kaszą i wystudź.
  5. Na arkuszu ciasta francuskiego ułóż łososia i farsz ze szpinaku i grzybów. Koniec ciasta posmaruj rozbitym jajkiem i ciasno zroluj.
  6. Kulebiak posmaruj z wierzchu jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Na dno piekarnika włóż naczynie żaroodporne z wodą, aby ciasto lepiej wyrosło.
  7. Przed krojeniem kulebiak powinien delikatnie ostygnąć.