Strona Główna Przepisy Krewetki z Sosem Romesco

Krewetki z sosem Romesco

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
500 g
Krewetki
1 1/2 szklanki
Oliwa
1/2 słoika
Papryka pieczona w słoiku
3 łyżki
Pomidory suszone
2 ząbki
Czosnek
1/3 Szklanki
Migdały
2 łyżeczki
Ocet sherry
1 łyżeczka
Papryka wędzona
Pieczywo
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Płatki migdałów upraż na złoty kolor, paprykę odsącz z zalewy.
  2. W kielichu blendera umieść pomidory, czosnek, paprykę, migdały, ocet sherry, wędzoną paprykę i połowę oliwy z oliwek. Całość zmiksuj na sos i dopraw do smaku.
  3. Sos ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, następnie oczyszczone krewetki ułóż na górze.
  4. Całość zapiekaj w piekarniku z funkcją grillowania w 200 stopniach przez 6 minut. 
  5. Podawaj z pieczywem.