Składniki
4 Porcje
1 główka
Młoda kapusta
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Marchew
1/2 sztuki
Por
2 sztuki
Ziemniaki
4 szklanki
Bulion warzywa
1/2 pęczka
Koperek
1/4 sztuki
Seler
4 łyżki
Śmietanka 36%
4 sztuki
Jajko
6 łyżek
Ocet
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.
- Do gotującego się bulionu dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotuj około 30 minut.
- Połowę warzyw wyjmij i odcedź na później. Dodaj pokrojoną kapustę oraz łodygi kopru.
- Gotuj około 15 minut. Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
- Do garnka z wrzątkiem wlej ocet.
- Jajka wbij do miski, a następnie delikatnie przełóż do wrzątku. Poszetuj je około 3 minut.