Strona Główna Przepisy Krem z Młodej Kapusty z Jajkiem Poche

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 główka
Młoda kapusta
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Marchew
1/2 sztuki
Por
2 sztuki
Ziemniaki
4 szklanki
Bulion warzywa
1/2 pęczka
Koperek
1/4 sztuki
Seler
4 łyżki
Śmietanka 36%
4 sztuki
Jajko
6 łyżek
Ocet
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotuj około 30 minut.
  3. Połowę warzyw wyjmij i odcedź na później. Dodaj pokrojoną kapustę oraz łodygi kopru.
  4. Gotuj około 15 minut. Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
  5. Do garnka z wrzątkiem wlej ocet.
  6. Jajka wbij do miski, a następnie delikatnie przełóż do wrzątku. Poszetuj je około 3 minut.