Składniki
4 Porcje
1 szklanka
Kasza jęczmienna pęczak
4 łyżki
Koncentrat buraczany
2 łyżki
Masło klarowane
4 łyżki
Śmietanka kremówka 30%
4 łyżki
Serek kozi twarogowy
2 łyżki
Ser grana padano
1/3 szklanki
Białe wino
2 łyżki
Masło naturalne
1 duża sztuka
Burak obrany
2 sztuki
Szalotka
1 ząbek
Czosnek
1/4 małego pęczka
Szczypiorek
3 szklanki
Wywar warzywny
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Masło klarowane rozpuść w rondlu o grubym dnie.
- Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz czosnek. Dodaj kaszę pęczak i smaż, dopóki nie stanie się przezroczysta oraz cała pokryje się masłem.
- Całość zalej odrobiną wytrawnego białego wina i gotuj, cały czas mieszając, aż kasza wszystko wchłonie, pozostawiając wytrawny smak.
- Następnie dolewaj partiami wcześniej przygotowany warzywny bulion, gotuj powoli, często mieszając. Każdą kolejną porcję bulionu dolewaj dopiero, kiedy kasza wchłonie cały płyn z poprzedniej porcji.
- Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj koncentrat buraczany i śmietankę.
- Kaszotto powinno być kremowej konsystencji, dlatego dodaj odrobinę masła naturalnego i ser grana padano. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Buraki ugotuj do miękkości, następnie zakwaś odrobiną koncentratu buraczanego.
- Na talerzu ułóż porcję kaszotto, na nim pokrojonego w cienkie plastry ugotowanego buraka, dołóż diament z koziego sera, a całość posyp odrobiną tartego sera grana padano i udekoruj gałązką szczypiorku.