Strona Główna Przepisy Jesiotr Pieczony W Całości z Brukselką i Kalafiorem

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafiorem

Ilość kroków

8

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 sztuka
Jesiotr tusza
2 garście
Brukselka
1/2 sztuki
Kalafior
2 łyżki
Masło
3-4 łyżki
Olej
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Z jesiotra usuń oczy i skrzela, tuszę opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha, następnie na blasze z pergaminem ułóż go tak, aby się zginał.
  2. Skrop olejem, aby nie przywarł. Piecz w 175°C przez 25 minut.
  3. W tym czasie nastaw garnek z wodą na gotowanie brukselki i kalafiora.
  4. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na pół, kalafior pokrój na mniejsze różyczki. Całość gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie.
  5. Odcedź i poczekaj, aż warzywa odparują.
  6. Na patelni z masłem przesmaż warzywa, delikatnie je doprawiając, aby nadać im charakteru.
  7. Gdy ryba jest gotowa, delikatnie ściągnij skórę, aby odsłonić mięso.
  8. Przełóż na półmisek, a w środek ułóż warzywa.