Strona Główna Przepisy Grochówka Na Wędzonych Żeberkach

Grochówka na wędzonych żeberkach

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
1 szklanka
Groch łuskany
600 g
Żeberka wędzone
1 duża sztuka
Marchew
4 duże sztuki
Ziemniaki
1 łyżeczka
Majeranek
2 ząbki
Czosnek
2 litry
Bulion
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Groch zostaw do namoczenia na noc w zimnej wodzie, tak aby był cały przykryty.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj żeberka i gotuj około godziny, po czym wyjmij je i obierz mięso od kości.
  3. Do wywaru dodaj namoczony groch i gotuj około 30 minut.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki.
  5. Gotuj kolejne 30 minut, po czym dodaj majeranek, starty czosnek oraz mięso z żeberek.
  6. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.