Składniki
4 Porcje
8 sztuk
Udka kurczaka
10 łyżek
Sos teriyaki
2 listki
Wodorosty nori
5 łyżek
Sos sojowy
200 g
Ryż długoziarnisty
1 pęczek
Cebula dymka
4 sztuki
Jajka
1/4 małej główki
Kapusta pekińska
2 ząbki
Czosnek
200 g
Tofu
1 sztuka
Chili
2 łyżki
Konfitura pomarańczowa
100 ml
Bulion drobiowy
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj posiekany czosnek i chili, sos teriyaki i konfiturę pomarańczową.
- Udka z kurczaka posól i włóż do marynaty na minimum godzinę, jeśli masz czas – najlepiej zostaw w marynacie na całą noc.
- Przed grillowaniem ociepl mięso w temperaturze pokojowej.
- Udka grilluj około 12 minut z każdej strony, smarując je co jakiś czas pozostałą marynatą.
- Do rondla wlej sos sojowy, bulion, dodaj pokruszone wodorosty nori i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną kapustę pekińską i duś około 7 minut pod przykryciem, następnie dodaj roztrzepane jajka z posiekaną dymką i pokrojone w plasterki tofu.
- Gotuj kolejne 2 minuty do momentu, kiedy jajka się zetną.
- Do miseczki z wcześniej ugotowanym ryżem wlej masę jajeczną, posyp pozostałą dymką i chili.