Strona Główna Przepisy Grillowane Kalmary Na Sałatce z Kopru Włoskiego z Dressingiem z Pomarańczy

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Trudne

Składniki

4 Porcje
4 sztuki
Kalmary
1 sztuka
Cytryna
3 łyżki
Oliwa z oliwek
2 bulwy
Koper włoski
3 łyżki
Miód
1 sztuka
Pomarańcza
2 garści
Szpinak
1 doniczka
Mięta
1/2 szklanki
Fasola biała w zalewie
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Koper włoski pokrój najpierw na ćwiartki, następnie bardzo cienko na plasterki o grubości 1 mm.
  2. Skrop koper sokiem z 1/2 cytryny, dodaj miód oliwę, szczyptę soli, zesty (startą skórkę) z 1/2 pomarańczy oraz filety (miąższ) z 1 pomarańczy.
  3. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania. 
  4. Szpinak przesmaż delikatnie na patelni z odsączoną fasolą. 
  5. Kalmary oczyść, tubę rozkrój z jednej strony i nożem oczyść błony. Wewnętrzną stronę natnij na delikatną kratkę, ale tak, aby nie przeciąć tuby na wylot.
  6. Na rozgrzanej patelni smaż kalmary skropione oliwą, zaczynając od nienaciętej strony. Smaż krótko- minutę z każdej strony. Na koniec skrop sokiem z 1/2 cytryny oraz dopraw szczyptą soli. Gotowe kalmary pokrój w paski.
  7. Na talerzu ułóż ciepły szpinak oraz chłodną sałatkę z kopru włoskiego. Górę wykończ kalmarami oraz listkami mięty.