Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Filet z sandacza
3 łodygi
Seler naciowy
16 sztuk
Śliwki suszone
16 plastry
Boczek wędzony parzony
2 sztuki
Ziemniaki
1/2 pęczka
Natka pietruszki
1/3 szklanki
Mąka pszenna
1 sztuka
Jajko
4 łyżki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
8 łyżek
Sól
4 łyżki
Cukier
2 szklanki
Bulion warzywny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety z sandacza podziel na porcje. Wymieszaj sól z cukrem. Rybę posyp mieszanką z każdej strony i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz i dobrze osusz.
- Śliwki zawiń w plastry boczku i zapiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż boczek się przyrumieni.
- Ziemniaki ugotuj i przygotuj z nich kopytka.
- Seler naciowy obrać i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.
- W rondlu zagotuj bulion, dodaj seler i gotuj przez 2 minuty, po czym dodaj do środka śliwki oraz rybę.
- Gdy tylko bulion zacznie się gotować, zmniejsz temperaturę tak, aby delikatnie pracował. Ryba powinna być gotowa w około 5 minut. Na rozgrzanej patelni podsmaż kopytka i ułóż je na talerzu.
- Rybę, seler i śliwki ostrożnie wyjmij i ułóż na talerzu. Całość skrop olejem rzepakowym.