Strona Główna Przepisy Gotowany Filet z Halibuta z Kuskusem Cytrynowym, Grillowanymi Warzywami i Dressingiem Balsamicznym

Gotowany filet z halibuta z kuskusem cytrynowym, grillowanymi warzywami i dressingiem balsamicznym

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
2 sztuki
Filety z halibuta
3/4 szklanki
Kasza kuskus
1 szklanka
Wywar jarzynowy
1 sztuka
Cytryna
1/2 sztuki
Cukinia
1/2 sztuki
Bakłażan
1 sztuka
Papryka czerwona
2 łyżki
Oliwa z oliwek
10 listków
Bazylia świeża
1/3 szklanki
Białe wino
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę posyp przyprawami i ugotuj w aromatycznym wywarze jarzynowym z dodatkiem białego wina, łodyg z bazylii i kilku plastrów cytryny.
  2. Paprykę czerwoną upiecz w piecu w temperaturze 180 stopni, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze części.
  3. Cukinię i bakłażana pokrój w centymetrowe plastry.
  4. Warzywa ugrilluj z obu stron robiąc kratkę.
  5. Kuskus wsyp do płaskiego garnka, dodaj otartą skórkę z cytryny i zalej gorącym wywarem jarzynowym pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
  6. Do rondla wlej oliwę z oliwek, dodaj ocet balsamiczny i drobno posiekaną bazylię.
  7. Na talerzu ułóż rozetę z grillowanych warzyw, obok aromatyczny kuskus oraz gotowanego halibuta, całość polej dressingiem.