Składniki
4 Porcje
2 sztuki
Filety z halibuta
3/4 szklanki
Kasza kuskus
1 szklanka
Wywar jarzynowy
1 sztuka
Cytryna
1/2 sztuki
Cukinia
1/2 sztuki
Bakłażan
1 sztuka
Papryka czerwona
2 łyżki
Oliwa z oliwek
10 listków
Bazylia świeża
1/3 szklanki
Białe wino
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rybę posyp przyprawami i ugotuj w aromatycznym wywarze jarzynowym z dodatkiem białego wina, łodyg z bazylii i kilku plastrów cytryny.
- Paprykę czerwoną upiecz w piecu w temperaturze 180 stopni, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze części.
- Cukinię i bakłażana pokrój w centymetrowe plastry.
- Warzywa ugrilluj z obu stron robiąc kratkę.
- Kuskus wsyp do płaskiego garnka, dodaj otartą skórkę z cytryny i zalej gorącym wywarem jarzynowym pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
- Do rondla wlej oliwę z oliwek, dodaj ocet balsamiczny i drobno posiekaną bazylię.
- Na talerzu ułóż rozetę z grillowanych warzyw, obok aromatyczny kuskus oraz gotowanego halibuta, całość polej dressingiem.