Strona Główna Przepisy Golonka Wieprzowa z Kaszanką, Choucroute z Kapusty i Sosem Rozmarynowym

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Ilość kroków

7

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
4 mniejsze sztuki
Golonka wieprzowa
1 litr
Wywar warzywny
1 sztuka
Kaszanka
2 sztuki
Cebula szalotka
1 łyżka
Musztarda sarepska
1/5 gałązki
Rozmaryn świeży
2 garście
Kapusta kwaszona
1/3 szklanki
Białe wytrawne wino
1 sztuka
Jabłko polski
4 łyżki
Masło
2 łyżki
Miód
2/3 szkanki
Sos demi glace
4 łyżki
Olej
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Golonkę ugotuj w lekko doprawionym wywarze warzywnym do miękkości.
  2. Kaszankę wyciągnij z flaka i przesmaż z posiekaną szalotką oraz musztardą, dopraw do smaku i odstaw na później. Z ugotowanej golonki wyciągnij kość i jej miejsce wypełnij farszem z kaszanki.
  3. Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości i odcedź, jabłko pokrój w większą kostkę i przesmaż na łyżce masła, a następnie dodaj kapustę oraz wino.
  4. Całość podduś, aż wino odparuje i dopraw do smaku.
  5. Sos demi glace połącz z miodem, posiekanym rozmarynem i lekko odparuj do gęstości.
  6. Na koniec dodaj łyżkę miodu i całość dokładnie wymieszaj.
  7. Golonkę dokładnie wysmaruj powstałym sosem i zapiecz w 200°C, aż powstanie ładna skórka.