Składniki
4 Porcje
1 stek (grubość 3-4 cm)
Rostbef
3 sztuki
Pomidor
1 sztuka
Papryka
1 sztuka
Ogórek
1/2 małej sztuki
Cebula
4 łyżki
Ocet winny czerwony
5 kromek
Bagietka
1 garść
Rukola
1 łyżka
Masło
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Stek wyciągnij z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.
- Wszystkie warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze kielichowym na jednolitą masę. Dopraw oliwą z oliwek, octem oraz przyprawami.
- Dodaj kromkę bagietki i całość razem zmiksuj tak, aby bagietka zagęściła zupę.
- Zupę schłódź w lodówce przed podaniem.
- Stek dopraw i smaż po 3 minuty każdą stronę. Następnie odstaw na 4 minuty do odpoczynku.
- W tym czasie kromki z bagietki posmaruj masłem i zapiecz w piekarniku z funkcją grill w 200°C przez 2 minuty.
- Stek pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien i ułóż na grzance z rukolą.