Składniki
4 Porcje
600 g
Schab wieprzowy
2/3 łyżki
Mąka
1 szklanka
Demi glace lub sos pieczeniowy
1/4 łyżeczki
Gałką muszkatołową
1/2 łyżeczki
Imbir w proszku
1 garść
Morele
2 sztuki
Szalotka
1/4 główki
Kapusta włoska
2 garście
Jarmuż
4 łyżki
Ziarna słonecznika
4 garści
Kopytek
4 łyżki
Olej
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój w cienkie, około 1 cm plastry. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie lekko oprósz mąką.
- Schab obsmaż na oleju z obydwu stron na lekko rumiany kolor. Gotowe eskalopki odłóż na talerz.
- Sos pieczeniowy lub demi glace dopraw gałką, imbirem, solą oraz pieprzem. Zagotuj sos, aby smaki się połączyły.
- Do gotowego sosu dołóż eskalopki.
- Na oleju przesmaż szalotkę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj grubo krojoną włoską kapustę oraz morele pokrojone w paski.
- Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wlej kilka łyżek wody (5-6), aby wytworzyła się para – dzięki temu kapusta zmięknie.
- Gdy woda odparuje, a kapusta zmięknie, dodaj porwany jarmuż oraz prażone ziarna słonecznika. Całość wymieszaj do połączenia smaków i dopraw w razie potrzeby.
- Kopytka obsmaż na patelni na rumiany kolor. Na talerzu ułóż kopytka z kapustą, obok eskalopki, a całość skrop sosem.