Strona Główna Przepisy Dorsz Zapiekany z Jabłkiem, Ziemniakami i Majerankiem

Dorsz zapiekany z jabłkiem, ziemniakami i majerankiem

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
2 średnie filety
Dorsz filet
5 sztuk
Jabłka
4 sztuki
Ziemniaki
1 sztuka
Cebula biała
4 gałązki
Majeranek świeży
3 szklanki
Bulion warzywny
2 łyżki
Masło
4 łyżki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i jabłka, a następnie przy pomocy mandoliny pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego podlej bulionem i piecz w 180 stopniach przez godzinę.
  3. Filety z dorsza pokrój na porcje. Dopraw do smaku, ułóż skórą do dołu. Na rybę połóż kawałek zimnego masła. 
  4. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 8-10 minut.
  5. Jabłka pokrój w kostkę, skrop olejem rzepakowym i dodaj posiekany majeranek.
  6. Porcję zapiekanki wykrój nożem, przełóż na talerz, obok ułóż rybę, całość skrop salsą z jabłek.