Składniki
4 Porcje
2 filety
Dorsz czarny
1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy
4 łyżki
Oliwa z wytłoczyn z oliwek
4 plastry
Szynka parmeńska
1/4 sztuki
Cukinia świeża
1/2 szklanki
Ryż venere
1 szklanka
Buraki konserwowe
4 łyżki
Ocet balsamiczny
1 łyżka
Masło naturalne
1 łyżka
Mąka pszenna
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza poporcjuj i zamarynuj w pieprzu cytrynowym i odrobinie oliwy. Pozostaw na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu, aby ryba przeszła przyprawami.
- Cukinię pokrój w cienkie plastry przy pomocy krajalnicy.
- Następnie razem z szynką parmeńską poukładaj naprzemiennie i otul zamarynowaną rybę.
- Całość polej odrobiną oliwy z oliwek wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni na 10-12 minut.
- Ryż wstaw do gotującej się, osolonej wody i gotuj do uzyskania miękkości przez około 40 minut.
- Buraki razem z zalewą przełóż do rondla i doprowadź do września, następnie całość zakwaś przy pomocy octu balsamicznego i zagęść z wykorzystaniem masła i mąki, aby uzyskać lekko zawiesistą konsystencję.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Na talerz nałóż porcję ugotowanego czarnego ryżu venere, na to połóż upieczoną rybę, a całość wykończ kilkoma buraczkami razem z powstałym sosem.