Strona Główna Przepisy Bouillabaisse - Fransucska Zupa Rybna

Bouillabaisse - fransucska zupa rybna

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
12 sztuk
Kalmary małe
500 g
Mule świeże
16 sztuk
Krewetki
1 filet
Dorsz czarniak
1 sztuka
Cebula
2 łyżki
Masło
2 łyżki
Oliwa z oliwek
1 litr
Bulion rybny
100 ml
Pastis
500 g
Pomidory koktajlowe
2 ząbki
Czosnek
2 sztuki
Fenkuł
kilka listków
Bazylia
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i oczyść krewetki, ogony zostaw na później.
  2. Cebulę, czosnek i górne gałązki fenkułu drobno pokrój.
  3. Skorupy i głowy mocno przesmaż z cebulą, fenkułem i połową pomidorów na oliwie i maśle. Całość zalej bulionem i pastisem, gotuj 30 minut.
  4. Dorsza pokrój w kostkę, a kalmary oczyść i pokrój w pierścienie. Resztę fenkułu pokrój w cienkie plasterki.
  5. Wywar odcedź i wlej z powrotem do garnka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, czyli krewetki, kawałki dorsza, mule, fenkuł i pomidory koktajlowe.
  6. Całość gotuj 2-3 minuty pod przykryciem. Podawaj doprawione solą, pieperzem i posiekaną bazylią.