Strona Główna Przepisy Barszcz Borowikowy

Barszcz borowikowy

Ilość kroków

6

Poziom trudności

Łatwo

Składniki

4 Porcje
1 garść
Borowiki mrożone
1/2 szklanki
Makaron łazanki
6 łyżek
Śmietanka 30%
1 mała sztuka
Cebula
1 łyżka
Masło
1/3 mały pęczek
Natka pietruszki
1/2 sztuki
Marchew
1/2 sztuki
Por
1/4 sztuki
Seler bulwa
3 szklanki
Wywar warzywny
1 łyżeczka
Majeranek świeży
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, por i seler pokrój w paski.
  2. Na maśle przesmaż warzywa i borowiki, dodaj wywar warzywny, śmietankę, liść laurowy i gotuj przez około 30 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i posiekaną natkę oraz połowę majeranku.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.
  6. Zupę podawaj z makaronem i udekoruj listkiem majeranku.