HomarHomar (Nephropidae) – występuje w Oceanie Atlantyckim. Należy do największych skorupiaków, osiągając długość do 75 cm i wagę do 20 kg. Żyje do kilkunastu lat. Kolor z ciemnoniebieskiego po ugotowaniu zmienia się na czerwony. Po smażeniu, grillowaniu lub właśnie ugotowaniu spożywa się mięso z odnóży i odwłoka, natomiast szczypce i głowotułów nie są jadalne. |
KalmarKalmary (Teuthoidea) – inaczej kałamarnice, rząd dziesięcionogów. Osiągają w zależności od gatunku 10-50 cm długości łącznie z ramionami. Czasem wykonują skoki ponad powierzchnię wody do 15 m. To drapieżniki. Mięso, które można gotować, grillować oraz smażyć w głębokim tłuszczu, jest składnikiem wielu potraw chińskich, jak również włoskich, francuskich, chorwackich i hiszpańskich. |
KrabKraby (Brachyura) – rząd dziesięcionogów. Wielkość ciała bardzo zróżnicowana – od kilku milimetrów do 3 m. Większość gatunków żyje w ciepłych morzach, a nieliczne w wodach zimnych i słodkich, w tropikach nawet w wilgotnych środowiskach lądowych, wracając do morza tylko na okres rozrodu. Kraby to roślinożercy, padlinożercy lub drapieżniki. |
KrewetkaKrewetki (Caridea) – rząd dziesięcionogów. Skorupiaki te żyją na dnie i w otwartej toni oceanów. Poszczególne gatunki różnią się między sobą wielkością, kolorami (wszystkie kolory) i kształtem odnóży. Ze względu na smaczne mięso są najbardziej popularnymi owocami morza. Stanowią częsty składnik sushi, można je również gotować. |
MałżeMałże (Bivalia, Lamellibranchiata) – gromada mięczaków. Większość gatunków to zwierzęta morskie. Z perłopławów i słodkowodnych perłoródek pozyskuje się perły i macicę perłową. Małże żywią się szczątkami organicznymi i planktonem. Muszle świeżych mięczaków są zamknięte, natomiast po ugotowaniu muszą się otworzyć (zamknięte należy wyrzucić). Mięso można gotować, piec, dusić, jest też częstym składnikiem sushi. |
OstrygiOstrygi (Ostreidae) – żyją do 30 lat na przybrzeżnych skałach płytkich mórz, na głębokości do 60 m. Są to najcenniejsze jadalne mięczaki, hodowane już w starożytności przez Rzymian i Chińczyków. Są rozdzielnopłciowe lub obupłciowe, a niektóre (np. O. edulis) okresowo zmieniają płeć. Soczyste mięso ostryg można jeść na surowo, marynować, jak również grillować, piec, smażyć, dusić, gotować. |
OśmiornicaOśmiornice (Octopoda) – rząd głowonogów. Ich wielkość zmienia się w zależności od gatunku, waha się między 1,5 cm a 5 m. Gruczoły ślinowe ośmiornic wydzielają jad niebezpieczny dla człowieka w przypadku ukąszenia. Żywią się skorupiakami i rybami. Sepia, barwnik wytwarzany przez jeden z ich gruczołów, jest wykorzystywana do produkcji farb malarskich. Mięso ośmiornic nadaje się do gotowania. |
RakRak rzeczny (Astacus astacus) – inaczej szlachetny. Występuje w rzekach, jeziorach i strumieniach o wodzie czystej i bogatej w tlen, unika wód mulistych lub z zabagnionym dnem. Większość gatunków raków (np. amerykańskich, znacznie bardziej odporny na choroby i o małych wymaganiach środowiskowych) prowadzi nocny tryb życia. Żywi się padliną lub drobnymi zwierzętami wodnymi. Mięso raków nadaje się do gotowania. |