Nowy Instytut Kulinarny
Transgourmet otwarty
10 dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w najnowszej generacji sprzęt kuchenny, nowoczesne, 15-osobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich, bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz największa spiżarnia w Polsce – to tylko niektóre z udogodnień, jakie zaprezentowano w trakcie otwarcia Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Oprócz pokazów i wystąpień najlepszych szefów kuchni i ekspertów z Polski i zagranicy, wydarzeniu towarzyszyła oficjalna premiera TREND BOOK’a 2019.
11 września odbyło się oficjalne otwarcie Instytutu Kulinarnego Transgourmet, drugiej tego typu placówki w Polsce. Pierwsza, prowadząca działalność w magazynie Transgourmet Food Service w Ożarowie Mazowieckim, funkcjonowała dotychczas jako Akademia Kulinarna. Nowy Instytut Kulinarny mieści się w bardziej przestronnym miejscu, budynku hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą i stanowi wyjątkową inicjatywę przeznaczoną dla Klientów branży gastronomicznej.
Instytut Kulinarny Transgourmet ma przede wszystkim służyć klientom Transgourmet i HoReCa Selgros Cash&Carry. Ponadto stanowi miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. Tutaj Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenuje do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018. Z nowoczesnego zaopatrzenia i przestrzeni Instytutu korzystają także polscy reprezentanci konkursu kulinarnego Les Chefs en Or, organizowanego przez Transgourmet Francja.
W ramach otwarcia Instytutu odbyła się również oficjalna premiera TREND BOOK’a 2019, w którym eksperci branży gastronomicznej oraz szefowie kuchni z Polski i z zagranicznych oddziałów Transgourmet podzielili się wiedzą na temat nadchodzących trendów kulinarnych, cukierniczych, sommelierskich, restauracyjnych i hotelarskich.
Uroczystość otwarcia Instytutu uświetnił pokaz kulinarny i degustacja potraw przygotowanych przez gościa specjalnego – Marca Galaias, Szefa Działu Kulinaria Transgourmet Francja, który gotował na stanowisku wraz z Markiem Burkackim, Szefem Kuchni w nowym Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Podczas wydarzenia oficjalnie przedstawiono także polskich uczestników finału konkursu Les Chefs en Or 2018 w Paryżu, Ernesta Jagodzińskiego i Emila Guzika, a także Polską Drużynę Seniorów na Kulinarny Puchar Świata w Luxemburgu 2018. Zaproszeni goście mieli okazję nie tylko skosztować potraw konkursowych, ale także podziwiać szefów kuchni gotujących na żywo w Instytucie. W trakcie otwarcia obecni byli także mistrzowie cukiernictwa: Maestro Czekolady Janusz Profus i Joanna Profus, a wypowiedzi udzielali kucharze Robert Sowa i Kurt Scheller oraz Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym już od 2 lat jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry.
- Jako firma z ponad 20-letnim doświadczeniem zależy nam na wymianie wiedzy i współpracy z szefami kuchni z Polski i zagranicy oraz kreowaniu bieżących trendów gastronomicznych. Otwieramy to wyjątkowe miejsce czerpiąc ze współpracy z partnerami Transgourmet z międzynarodowego holdingu, wzorując się na doświadczeniu innych europejskich instytutów, które z sukcesem od lat edukują i prowadzą szkolenia odpowiadające wprost na potrzeby klientów z branży gastronomicznej – podsumowuje Cezary Furmanowicz, Dyrektor marketingu Transgourmet Polska.
Podsumowując, firma Transgourmet chce stworzyć miejsce, które da klientom dostęp do wiedzy na temat najnowszych trendów oraz zaoferuje narzędzia pobudzające kreatywność kucharzy. Dlatego nawiązywana jest współpraca z najlepszymi szefami kuchni w Europie, którzy w ramach działalności Instytutu poprowadzą warsztaty kulinarne dla szefów kuchni w Polsce. Ma to być miejsce, które nie tylko udostępnia wiedzę, ale także kreuje bieżące trendy światowe.